Badeværelset – et af boligens mest foranderlige rum

03 sep 2019

Badeværelsets historie

Vi kommer der alle hver dag, vi kunne ikke leve uden, og vi bruger flere og flere penge på det ? badeværelset! Men sådan har det ikke altid været. Badeværelset, som vi kender det, har en kort men markant historie om idealer for livsform, familiemønstre og hverdagsliv.

dansani.dk

I modsætning til køkkenet, så dukkede de første egentlige badeværelser først op i danskernes bolig i kølvandet på den sanitære vækkelse i 1800-tallet. Med modernisternes credo om lys, luft, renlighed og frem for alt sundhed, blev fortidens bakteriebomber efterhånden afløst af nye tendenser og møbler til badeværelset. Og for hver generation er kravene til bad og toilet blevet større og flere ? badeværelset er et af boligens mest foranderlige rum.

Frem til slutningen af 1800-tallet var den daglige personlige hygiejne normalt begrænset til vask af ansigt og hænder direkte ved brønden eller indendørs ved et fad. En grundigere vask blev undertiden foretaget om lørdagen, hvor køkkenvasken eller et kar blev taget i brug, og her badede man efter tur. Siden bevirkede tidens nye viden om sammenhæng mellem sundhed og renlighed, at flere og flere bestræbte sig på at holde kroppen ren. Det blev almindeligt med servantesæt, og egentlige badeanordninger i boligen som fx brusebad kom til. Velhaverne i byerne indrettede badeværelser, undertiden i rum, som før havde haft anden funktion. De blev ofte forsynet med linoleum på gulvet, fritstående badekar og en badeovn, som opvarmede vandet med gas eller kul. Badeværelse med indlagt vand var muligt fra 1859, da det første vandværk åbnede i København.

Med Dansanis brede pallette af badeværelsesmøbler er det nemt og inspirerende at indrette rummet med smukke, gennemtænkte og funktionelle løsninger. Alt sammen skabt med udgangspunkt i godt håndværk og med dybe rødder i dansk designtradition.

Dansani har med deres brede udvalg af baderumsmøbler uendelige kombinationsmuligheder – også efter individuelle mål. Det omfattende udvalg af toiletmøbler som vaske, spejle, skabe og tilbehør, som giver dig friheden til at lege med din stil og indretningen af badeværelset.

Dansani blev etableret 1983 og beskæftiger i dag 200 medarbejdere, der designer og fremstiller 300-400 badeværelser om dagen fra deres topmoderne produktionsanlæg på 20.000 m2 i Haderslev.
Produkterne er fremstillet med sans for høj kvalitet, funktionalitet, slidstyrke og æstetik.

RELATEREDE